app facebook

Het ontstaan van het Kameleondorp

Het ontstaan van het Kameleondorp

We gaan terug naar het jaar 1980. Tijdens de kinderboekenweek riepen de kinderen van basisschool “ It Kampke” de Kameleonboeken uit tot hun favoriete boek!
Besloten werd om de schrijver, Hotze de Roos ,een prijs daarvoor te geven.


Dat werd de Sulveren Pinne. Samen met meester trokken een aantal leerlingen naar het naburige Joure en kochten daar bij de Hema een mooie zilverkleurige pen voor het bedrag van f.4,95. Ze gingen hiermee naar de zilversmid, die er het woord Sulveren Pinne in graveerde. Daarna werd de pin zorgvuldig ingepakt in zo’n chique doosje met blauw fluweel aan de binnenkant. Meester scharrelde het adres van de uitgeverij Kluitman in Alkmaar op en belde met de vraag of ze het adres van Hotze de Roos ook hadden. De juffrouw aan de lijn wilde graag het verhaal horen en was daarna erg enthousiast over dit spontane gebeuren en zij bracht de directeur ervan op de hoogte.


De volgende dag kwam er een telefoontje op de school en de uitgever vertelde, dat hij dit zo leuk vond, dat hij zou proberen om samen met de schrijver naar Friesland te komen om de pen persoonlijk door de schrijver in ontvangst te laten nemen.
Zo gezegd, zo gedaan. De beide heren kwamen op de afgesproken dag naar Terherne, maar….toen gebeurde het volgende:.


Politie Zwart stond op de brug bij de Hearesyl en hield de auto met deze beide heren aan en vertelde hen, dat de brug tijdelijk onbetrouwbaar was. Niet getreurd, onder de brug lag toevallig Gerben samen met de tweeling Sietse en Hielke Klinkhamer en nog een aantal dorpsfiguren te wachten om de heren met een praam met opdrukker naar het dorp te brengen. Hier stonden alle kinderen met heel veel andere belangstellenden klaar om, geheel in stijl, de heren hartelijk welkom te heten.


Het werd een onvergetelijke dag en bij de uitreiking van de pen merkte de heer de Roos op, dat hij vond, dat Terherne nou net zo’n dorpje was als het dorp, dat hij in zijn boeken bedoelde. Zie hier, het moment dat het dorp Terherne verder ging als Kameleondorp. Vele verhalen uit de boeken kwamen en komen hier tot leven en regelmatig zie je de Kameleon varen rondom Terherne. En de avonturen? Iedere dag is hier in dit dorp een groot avontuur.

We gaan terug naar het jaar 1980. Tijdens de kinderboekenweek riepen de kinderen van basisschool “ It Kampke” de Kameleonboeken uit tot hun favoriete boek! 

Terug